sábado, 9 de marzo de 2013

Un divendres qualsevol


Hebron és una de les quatre ciutats santes del judaisme. Per això els jueus no poden permetre’s el luxe de que sigui dels àrabs. Com a solució van fer un assentament jueu en el centre de la ciutat, desallotjant de les seves cases als palestins que visquessin en la zona, i prohibint als palestins entrar a la zona B. L’escena és d’una ciutat després de la guerra amb patrulles dels soldats en jeeps.

A pocs metres de l’assentament jueu d’Hebron, passant per:  la zona B*,  un mur , un check point, i una barrera humana de soldats, centenars de palestins tiren pedres per protestar contra el mateix assentament. Aquesta situació succeeix cada Al-yuma’a des de  fa uns mesos. Aquest divendres era un dia especialment agitat ja que fa pocs dies va morir Mohamed Asfar, a causa d’unes ferides de bales israelianes.

Durant la protesta setmanal , estar dins de l’assentament és estar empresonat, les sortides controlades per check points estan tancades a jueus i turistes per la seva seguretat. Per poder sortir de l’assentament has de creuar tota la zona B, el que suposa un trajecte força llarg.

Mentres tant a fora, Pelestins llences pedres apuntant en una direcció intentant donar a algun objectiu. És un ambient normalitzat. Quan cauen les bombes de gas immediatament es ruixen els mocadors, o s’oloren fulles de plantes aromàtiques com la tarongina i s’encén  fogueres per minimitzar els efectes del gas. A última línea dels llançadors, la gent comenta la jugada com si d’un partit es tractes. Alhora nens estan corrents per tot arreu atrets per l’acció, fins i tot alguns ajuden a llençar pedres. Els taxis amb tota normalitat segueixen circulant per mantenir el seu trajecte habitual. Un venedor de xurros fa l’agost acabant les remeses de menjar, abastint als llançadors cansats.

Bomba de gas  durant les baralles d'Hebron

La gent àrab de la manifestació es mostra amigable, ajudant-te en el que faci falta, però alguns juguen al joc de la provocació i intimidació amb tu. Nens aprofiten l’agitació per encarar-se als estrangeres, i si es dóna l’oportunitat robar-los. Per ells tot és un joc, el joc de la vida real.

Principi de les baralles entre Palestins i soldats



*Zona B : Zona en territori Palestí controlada per l'exèrcit Israelià. Accés exclusiu per a israelians i per a residents Palestins. No es permeten noves construccions palestines.


Víctor Rodilla Bolaño

No hay comentarios:

Publicar un comentario